domingo, 16 de mayo de 2010

HISTÒRIA




L’any 1923 es va instal·lar a Sant Adrià la “Companya Espanyola per la fabricació de vidre pla SA “ , mé
s coneguda com la CELO, important establiment únic a Espanya que posseia el privilegi de la fabricació i que podia produir fins el 70% del consum nacional.

La fàbrica CELO es va inaugurar l’any 1923, ocupava una illa rectangular amb una superfície de 30.000 m².
L’any 1985 el conjunt de la fàbrica exceptuant la xemenèia ,va ser enderrocada.

El seu fundador ,Migel Alejandre ,un empresari de militant de la lliga regionalista va viatjar fins a Estats Units per a conèixer les ultimes tècniques de producció del vidre pla. I va tornar amb el ferm propòsit d’implantar a Catalunya el que seria la primera fàbrica a Espanya.

En el temps que la fàbrica funcionava els serveis eren extracció de gasos i fums tòxics, actualment és un element escultòric.
La CELO va arribar a tenir uns 300 treballadors.

La CELO va reconstruir les instal·lacions i va continuar funcionant amb normalitat, fins que l’any 1987 data en que va comprar la fàbrica una marca xinesa. Allà va estar principalment a Yi'an (Heilongiang) però van estar en tres llocs.Van haver-hi treballadors que es van traslladar a Yi'an com Jauma Vallés.


L’any 1988, en mig del boom de les grans superfícies, la fàbrica va ser enderrocada i s’hi va construir el PRYCA (actualment Alcampo)


No hay comentarios:

Publicar un comentario